Temaspor 2025
Kulturmødet Mors 2025 præsenteres under følgende seks temaspor ’Demokrati’, ’Sundhed i kultur’, ’Opbrud’, ’Grøn Dagsorden’, ’Fremtid og forretning’ og ’Kunstnerliv’’.
Temasporene skaber rammen for årets samtaleprogram og sætter fokus på kunsten og kulturens betydning og ansvar for det samfund, vi er fælles om, og den fremtid vi ønsker at skabe.
Kulturmødet er en faglig konference koblet med en festival med både store nationale navne og nye talenter. Kulturmødets særkende er vores kobling mellem et ambitiøst fagligt program, et kunstprogram af højeste kvalitet og det nærværende møde mellem det professionelle danske kunst- og kulturliv og nysgerrige borgere i alle aldre. Vores ambition er, at Kulturmødet er med til at kvalificere og demokratisere kulturdebatten, når viden, erfaringer og inspiration bliver delt.
Med årets seks temaspor sætter vi scenen for, at aktuelle emner, nye stemmer og politikområder bliver centrale i samtalen.
DEMOKRATI
Ligesom vores samfund forandrer sig over tid, udvikler demokratiet sig også konstant. Mange steder i verden ser vi i disse år, hvordan populisme og autokratiske tendenser sætter demokratiet som styreform under pres, mens sociale medier, big tech og kunstig intelligens ændrer betingelserne for den offentlige samtale. På Kulturmødet sætter vi fokus på, hvilken rolle og hvilket ansvar kunsten og kulturen har i tidens højaktuelle spørgsmål om demokrati, ytringsfrihed og identitet. Vil tryk avle modtryk, og kan kunsten og kulturen være med til at komme med svar, skabe håb og binde os sammen i en urolig tid?
SUNDHED I KULTUR
Sundhed står højt på den politiske dagsorden, for alt for mange danskere lider af fysiske eller psykiske sygdomme, ensomhed og mistrivsel. Samtidig går vi en fremtid i møde med flere ældre og borgere med kroniske lidelser, og vi må derfor tænke nyt for at skabe bedre trivsel og sundhed for alle. Både forskningen og erfaringerne fra en lang række initiativer viser tydeligt, at kunsten og kulturen kan være med til at spille en helt afgørende rolle. På Kulturmødet sætter vi fokus på de inspirerende eksempler fra hele landet og taler om, hvordan vi sikrer, at der bliver bygget videre på de gode resultater, så kunsten og kulturen også fremover bliver en del af indsatsen for sundhed og trivsel ude i kommunerne.
OPBRUD
Verden, som vi har kendt den de sidste 30 år, er i opbrud. En ny sikkerhedspolitisk virkelighed tegner sig, og vores fælles offentlige samtale er præget af klimakrise, flygtningestrømme og krige på flere kontinenter. Samtidig skaber misinformation og AI-genereret indhold polarisering og mistillid til både institutionerne og hinanden. Usikkerhed om fremtiden er blevet et vilkår, og derfor er vi nødt til at tænke nyt. Kunsten og kulturen har historisk bundet os sammen og hjulpet os til at forstå den verden, vi lever i. Tidligere tiders kriser har tilmed vist, at kunst og kultur ligefrem trives i en opbrudstid, fordi både skabertrangen og ønsket om forandring bliver intensiveret. Så hvilken rolle skal kunst og kultur spille i den tid, vi står i lige nu? Hvordan kan den være med til at indgyde håb, finde løsninger og være den lim, der binder os sammen?
GRØN DAGSORDEN
En god fremtid for vores børn er betinget af, at vi finder nye svar på, hvordan vi skal leve, producere og forbruge fremover. Det er afgørende, at vi nedbringer udledningen af CO2, men vi taler også i stigende grad om, at vi i Danmark er nødt til at tilpasse os det vildere vejr, som klimaforandringerne bringer med sig. Kunst og kultur kan skabe tydelige visioner for et grønnere samfund, vise nye veje og skabe konkret handling. På Kulturmødet sætter vi fokus på nye klimaløsninger i et samspil mellem kunst, videnskab og politisk beslutningskraft, og vi henter inspiration hos dem, der går forrest i den grønne omstilling af branchen.
FREMTID & FORRETNING
Det digitale fremskridt bringer meget godt med sig, men det påvirker også vores evne til fordybelse i en negativ retning. Medier, kulturledere og medarbejdere skal kunne navigere i en opmærksomhedsøkonomi, hvor det næste skud dopamin aldrig er længere væk end et vip med en tommelfinger. Samtidig bliver dele af selve kulturproduktionen påvirket af teknologi og kunstig intelligens. Det stiller helt nye krav til både udøvende kunstnere og institutioner, og derfor sætter vi kulturledelse på dagsordenen og spørger, hvordan man skaber de rette forudsætninger for, at branchen følger med tiden. Hvad vil det sige at drive en kulturinstitution i dag og i fremtiden? Hvad er potentialet i forhold til publikum, data, organisering og frivillighed? Hvad kræver det af nye forretningsmodeller, medier, teknologi og kunstnerisk integritet
KUNSTNERLIV
Vi tager temperaturen på kunstnerlivet anno 2025 og giver ordet til kunstnerne selv. Hvordan er det at være skabende og udøvende kunstner i Danmark og have en tilværelse, der ofte er præget af midlertidige ansættelser, freelanceopgaver og ambitioner om at skabe en bæredygtig forretning? Hvordan ser fremtiden for det gode kunstnerliv ud? Vi inviterer kunst- og kulturbranchen til at diskutere, hvordan vi kan skabe gode rammer for kunstnerisk udvikling og trivsel. Samtalerne vil handle om arbejdsforhold, magtstrukturer, ændrede kulturvaner, mental sundhed og en ny digital og teknologisk virkelighed.
Næste generation &
perspektiver fra norden
Tværgående for årets seks temaspor er Kulturmødets store fokus på næste generation, da samtalen med og om børn og unge er afgørende for vores fremtid. Ung Kult står igen i år for at skabe Kulturmødets ungeområde og på Børnenes Kulturmøde både skaber og oplever børnene kunsten og kulturen.
Også Norden er igen et gennemgående fokusområde i 2025. Vi bringer store og vigtige nordiske stemmer til Kulturmødet, der bidrager med nye perspektiver til vores nationale samtale.